Koppelen van gerbils

Gerbils zijn sociale dieren en zijn duidelijk beter af met gezelschap van een soortgenootje. Maar tegelijkertijd zijn gerbils ook zeer territoriaal en zullen elke vreemde gerbil dan ook aanvallen om hem/haar te verdrijven uit hun eigen territorium, in ons geval een terrarium.
In de vrije natuur hebben de gerbils de ruimte om elkaar uit de weg te gaan en zal het bij een confrontatie tussen twee vreemde gerbils meestal niet komen tot een echt gevecht. Ze staan naast elkaar, boksen wat, schatten elkaar in en de minst sterke gerbil zal vluchten en de benen nemen. Meestal zal dat degene zijn die het verst van zijn hol verwijderd is. Want hoe dichter een gerbil bij zijn hol is, hoe feller hij dit territorium uiteraard tegen vreemde gerbils zal verdedigen, vaak met behulp van de andere leden uit de clan (familie).
In een gesloten ruimte, zoals de terrariums waar wij de gerbils in houden, kan het snel komen tot hevige gevechten onderling. De dominante/sterkste gerbil zal de andere gerbil blijven jagen en bijten omdat deze geen vluchtmogelijkheid heeft in een terra. En gerbils zijn dan echte griezels, ze bijten elkaar eenvoudigweg dood…
Waarom koppelen?
-
 Omdat het maatje van een gerbil overleden is
Omdat twee gerbils zijn gaan ruziepotten

-
Omdat een nieuw koppel samen gesteld moet worden (soms worden pups nu eenmaal niet in tweetallen van hetzelfde geslacht geboren) 

Een aantal punten om rekening mee te houden:

Koppelen van gerbils altijd één op één doen!
Groepen van meer dat twee gerbils samen zijn zeer onstabiel, hoe meer individuen rekening met elkaar moeten houden, hoe meer kans er is op het ontstaan van onenigheid over de rangorde onderling. Twee gerbils komen daar over het algemeen prima samen uit. 
Neem de tijd om te koppelen!
Begin met een koppeling als je er minimaal twee dagen continu bij kunt zijn. Ik begin een koppeling altijd op zaterdagmorgen, dan heb ik het hele weekend de tijd om ze goed te observeren. Ze gaan mee naar bed, naar de WC en ook als ik op visite ga. Mijn familie is het inmiddels al gewend dat ik weer met transportbakjes met gerbils op kom dagen. Niet even weggaan, vooral in het begin van een koppeling kan de stemming ineens helemaal omslaan en tot vechtpartijen leiden! Dus ook niet even een boodschap doen, je hebt huisarrest van de gerbils. 
Doe een koppeling nooit te snel!
Denk niet; “ze doen het prima samen en ik ga versneld een stap verder”. Maar houd je echt aan de minimale tijd die voor elke stap staat! Een versnelde koppeling kan er later de oorzaak van zijn dat de twee gerbils alsnog gaan ruziepotten en vechten, ook al lijken ze het al een tijd prima samen te doen… Liever langer over een stap doen als te snel willen gaan, helemaal bij een koppeling van twee volwassen gerbils (vanaf 8 weken oud)!
Alleen bij het koppelen van twee pups (6-7 weken oud) kun je wat sneller door de stappen gaan, zij zijn nog niet territoriaal en zullen elkaar al heel snel accepteren normaalgesproken. 
Doe een koppeling alleen zelf als je vertrouwd bent met de gedragingen van de gerbil!
En je dus goed kunt inschatten/bepalen wat voor gedrag ze laten zien. Het is belangrijk dat je weet wanneer je de gerbils zou moeten scheiden; vóór dat ze daadwerkelijk gaan vechten, maar niet als het om een krachtmeting gaat die relatief onschuldig kan zijn (maar overigens ook snel kan omslaan in een vechtpartij). Als je twijfelt of je die kennis in huis hebt, laat het dan doen door iemand die ervaring heeft met gerbils en koppelingen. De fokkers vermeld in de links op onze site kunnen ook een koppeling voor je uitvoeren.
Door foutief koppelen kan er (later) alsnog ruzie ontstaan tussen de twee dieren, of in het slechtste geval worden de gerbils on-koppelbaar gemaakt. 
Houd een splitkooi gereed.
Het kan zijn dat de koppeling dreigt uit te draaien op een vechtpartij. Haal de gerbils dan voor die tijd uit elkaar en plaats ze aan weerszijden van een split van elkaar. Door de split kunnen ze elkaar wel ruiken en zien, maar niet verwonden. Zie split-kooi.
Meer informatie lees je verder bij: 

Koppeling in een kleine ruimte (transportbakje-methode)
Deze methode gebruiken bij twee dieren die elkaar nog niet kennen.

(hernieuwde) Koppeling van twee gerbils die zijn gaan ruziepotten
Deze methode gebruiken bij twee dieren die al een tijd vredig samen geleefd hebben en elkaar dus al kennen, of na een ontsnapping van één van de twee gerbils die langer heeft geduurd als een paar uur.


Split-kooi

  Copyright © Wessanda.nl                                                                                   niets van deze site mag gekopieerd worden zonder toestemming